De gamle mænd og havet

De Gamle Mænd og Havet 1

Journalist Preben Heide og skibsbygger Niels Harborg er gamle sejlerkammerater. Sommer efter sommer står de til søs i Niels Harborgs hjemmebyggede træskib ”Lappedykkeren”. Sammen tager de ud for at fortælle interessante historier fra naturskønne omgivelser. I første afsnit af “De Gamle Mænd og Havet” søsætter de to sejlerkammerater “Lappedykkeren” i Pulse Vig ved Fur. De sejler på Limfjorden, og destinationen er Nykøbing Mors. Der bliver set nærmere på muslingehøst, undervandskolonihaver og skulpturkunst.

De Gamle Mænd og Havet 1

De Gamle Mænd og Havet 2

I andet afsnit af De Gamle Mænd og Havet begiver Preben Heide og Niels Harborg sig igen ud på Limfjorden. Turen går gennem Sallingsund fra Nykøbing Mors til Doverodde i Sydthy. De to venner får bl.a. besøg af maler Finn Have og whisky-brænder Ole Mark.

De Gamle Mænd og Havet 2

De Gamle Mænd og Havet 3

I tredje afsnit af “De Gamle Mænd og Havet” begiver de to venner Preben Heide og Niels Harborg sig igen ud på Limfjorden, hvor turen går fra øhavet syd for Mors til Lemvig. De to venner ser bl.a. nærmere på tørfisk og er til træskibsstævne.

De Gamle Mænd og Havet 3

De Gamle Mænd og Havet 4

Limfjordsperlerne Fur og Livø er målet for fjerde afsnit af sommertogtet med det gode skib ”Lappedykkeren”. Preben Heide og Niels Harborg undersøger om den store, sorte hummer er vendt tilbage, samt kigger på økologiske landbrug på Livø.

De Gamle Mænd og Havet 4

De Gamle Mænd og Havet 5

I femte afsnit af ”De gamle mænd og havet” skal ”Lappedykkeren” med Preben Heide og Niels Harborg ombord trodse ustadigt vejr for at krydse Ålborg Bugt og søge ind i Bønnerup Havn på det nordlige Djursland. Her vil de bl.a. se på den giftige fjæsing.

De Gamle Mænd og Havet 5

De Gamle Mænd og Havet 6

I sjette afsnit af ”De Gamle Mænd og Havet” sejler Preben og Niels ved Djursland for bl.a. at besøge molbolandets varetegn ”Fregatten Jylland”. Preben Heide sætter sig også for at besvare spørgsmålet: ”Er molboer dummere end andre danskere?”

De Gamle Mænd og Havet 6

De Gamle Mænd og Havet 7

I syvende afsnit af ”De Gamle Mænd og Havet” har de to mænd af havet sat sejl mod Stavns Fjord ved Samsø, som er en af Danmarks skønneste naturområder. Det er bl.a. også afsnittet, hvor Harborg får søsat ”Lappedykkerens” jolle ”Minilap”.

De Gamle Mænd og Havet 7

De Gamle Mænd og Havet 8

I ottende afsnit af ”De Gamle Mænd og Havet” besøger de to venner Egmonthøjskolen. Her snakker de med elever på skolen, som trods forskellige handicap sagtens kan styre en skude. De bestiger bl.a. også et kirketårn på Tunø.

De Gamle Mænd og Havet 8

De Gamle Mænd og Havet 9

I niende afsnit af ”De Gamle Mænd og Havet” sejler Heide og Harborg fra Årøsund til Genner Bugt, Kalvø og Barsø. De to søfolk besøger bl.a. Årøsund Bådebyggeri, snakker om Prebens eget forlis og kigger på vikingeskibe.

De Gamle Mænd og Havet 9

De Gamle Mænd og Havet 10

I tiende afsnit af “De Gamle Mænd og Havet” sættes der sejl mod Als. Her bliver der bl.a. slået et smut forbi de smukke naturhavne ved Dyvig og Mjels Vig, der ligger på øens nordlige side. Derudover besøger de også en kopi af en båd fra år 320.

De Gamle Mænd og Havet 10

De Gamle Mænd og Havet 11

Selveste havnekaptajnen i fuld uniform byder ”Lappedykkeren” velkommen til Sønderborg i ellevte afsnit af ”De Gamle Mænd og Havet”. Der ses på kapsejlads, kunst, mad og den helt særlige sønderjyske dialekt.

De Gamle Mænd og Havet 11

De Gamle Mænd og Havet 12

I tolvte afsnit af “De Gamle Mænd og Havet” er rejsen nået til sin endelige destination. De to venner lægger til ved den dansk-tyske grænse og undersøger kulturforskelle, som området gemmer på.

De Gamle Mænd og Havet 12